Bij het thee schap in de supermarkt of in gespecialiseerde theeboetieks wordt u overweldigd door een overvloed aan keuzes. De verscheidenheid aan theeën, zoals zwarte, groene, witte, oolong en gearomatiseerde varianten, kan verwarrend zijn. Begrijpt u het verschil tussen al deze soorten? Hier leggen we het uit:
Zwarte thee
Zwarte thee, groene thee en witte thee hebben allemaal hun oorsprong in de Camellia sinensis-plant. Het onderscheid zit in de verwerking van de theeblaadjes. Zwarte thee ondergaat fermentatie, waarbij de theeblaadjes na de pluk worden gekneusd, blootgesteld aan zuurstof, gestoomd, gedraaid en soms gebroken of gemalen.
Groene thee
In tegenstelling tot zwarte thee ondergaat groene thee geen fermentatie. Na de pluk wordt het blad kort gestoomd om het fermentatieproces te stoppen. Vervolgens worden de blaadjes gerold, gedraaid, gebroken of gemalen en gedroogd. Groene thee staat bekend om zijn natuurlijke smaak en wordt traditioneel veel gedronken in Azië vanwege de heilzame eigenschappen.
Witte thee
Witte thee is ook ongefermenteerd, maar het wordt geplukt vóór het regenseizoen, waarbij alleen de jonge knoppen van de theeplant worden gebruikt. De blaadjes zijn fluweelzacht en de thee heeft een zachte smaak.
Oolong thee
Oolong thee zit tussen groene en zwarte thee in, omdat het half gefermenteerd is. De bewerking is vergelijkbaar met zwarte en groene thee, en de smaak is vrij zacht, waardoor het soms “zwarte draak thee” wordt genoemd.
Gearomatiseerde theeën (Vruchtenthee, Earl Grey)
Earl Grey, een gearomatiseerde thee met een citrussmaak, was de eerste in het Westen. Gearomatiseerde theeën zijn meestal op basis van zwarte thee met toegevoegde smaken. Ze nemen gemakkelijk geuren en smaken uit de omgeving aan.
Kruidenthee
Kruidenthee is eigenlijk geen thee, omdat het geen blaadjes van de Camellia sinensis bevat. Het zijn aftreksels van planten, vruchten of een mix van kruiden, bloemen en specerijen.
IJsthee
IJsthee valt niet onder de categorie thee, hoewel het soms wel van echte thee wordt gemaakt. Het bevat vaak veel suiker en mist de gezondheidsvoordelen van gewone thee.
Theezakjes vs. Losse thee
Over het algemeen worden losse theeblaadjes als gezonder beschouwd dan de stofthee in theezakjes. Losse blaadjes bieden meer smaakvariatie en zijn per theesoort verschillend van smaak. Theezakjes zijn gericht op snel kleur afgeven, maar missen vaak in kwaliteit en diversiteit.