Vrouwenmantel kruid – Alchemilla Vulgaris

3,75

Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Waar komt de plant voor?

Vrouwenmantel, officieel Alchemilla, is een geslacht van kruidachtige en struikvormige planten. Ze behoren tot de rozenfamilie, officieel Rosaceae en er zijn zeker zo’n duizend verschillende soorten. De plant komt in Europa en Azië voor. De uitzondering op de regel betreft slechts enkele soorten die in de bergachtige gebieden van Afrika en Noord- en Zuid-Amerika voorkomen. In veel tuinen komt deze plant voor als bodembedekker.

De Alchemilla vulgaris is de soort die het meest voorkomt in Nederland. Verder komen de volgende soorten ook voor in Nederland en België, te weten de Alchemilla monticola, de Alchemilla erythropoda, de Alchemilla filicaulis, de Alchemilla mollis, de Alchemilla xanthochlora, de Alchemilla subcrenata, de Alchemilla glabra en de Alchemilla micans.

Andere namen voor de vrouwenmantel in de volksmond zijn onder meer:

Mariakruid, niet verwarren met Mariadistelkruid
Hemelwater
Onze lieve vrouwenmantel
Leeuwenpoot

Vrouwenmantel als plant, voor de weerstand verhoging:

Vrouwenmantel kan op verschillende manieren toegepast worden. De jonge bladeren kunnen in een sla verwerkt worden of gekookt worden om als groente bij de maaltijd gegeten te worden. Je kunt het blad ook drogen om er vervolgens thee van te trekken. In sommige gevallen kan het blad ook uitwendig gebruikt worden. De voedingsstoffen in vrouwenmantel:
Vitamine C
Calcium
Fosfor
Magnesium
Verschillende antioxidanten

Voor een eventuele werking op de gezondheid mogen wij u geen mededeling doen, dit kunt op het internet voldoende vinden. De naam geeft al voldoende indicatie dat deze plant als een mantel voor vrouwen is.

Tot slot
De plant is meer dan een lieflijke bodembedekker met fraaie bloemetjes in de rand van de tuin. Vrouwenmantel kan ondersteunen bij verschillende vormen van weerstand. Bovendien kan het in ieder geval geen kwaad het zo nu en dan te eten als onderdeel van de maaltijd. Vrouwenmantel heeft namelijk ook nog voldoende voedingswaarde.

Extra informatie

Extra informatie

Gewicht 100 g
Beoordelingen (0)

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vrouwenmantel kruid – Alchemilla Vulgaris” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *